środa, 28 września 2011

Chleb bananowo - kokosowy



Przepis z "Kitchen" Nigelli

Skladniki:

- 125g rozpuszczonego masla (dalam 100)
- 4 srednie, bardzo dojrzale banany (pol kg ze skorka)
- 150g drobnego cukru (dalam 90 i nadal bylo slodkie)
- 2 jajka
- 175g maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- pol lyzeczki sody
- 100g wiorkow kokosowych
- 100g dodatkow (kandyzowane wisnie, rodzynki, orzechy wloskie)

Maslo rozpuscic i ubic z cukrem. Dodac banany i calosc zmiksowac blenderem, na koncu dorzucic jajka.

Make wymieszac z proszkiem, soda i wiorkami

Wrzucic do maszyny do chleba (najpierw mokre, potem suche, potem dodatki) i nastawic program cake.

piątek, 23 września 2011

czwartek, 22 września 2011

Muffiny Baklava



kocham muffiny za jedno - 10 min przygotowan, 15 w piekarniku i sa gotowe

miekkie, puchate chmurki o zapachu cynamonu

Skladniki:

Na nadzienie:

- 100g posiekanych orzechow wloskich
- 75g brazowego cukru
- 1,5 lyzeczki cynamonu
- 45g roztopionego, niesolonego masla

Na muffinki:

- 210g zwyklej maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 0,5 lyzeczki sody
- 75g drobnego cukru
- 1 duze jajko
- 45g roztopionego, niesolonego masla
- 250ml maslanki

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni.

Skladniki na nadzienie wymieszac w miseczce i odstawic. W wiekszej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i soda. W osobnym naczyniu zmiksowac jajko, maslo i maslanke. Wlac mokre skladniki do suchych i wymieszac (niezbyt starannie, maja byc grudki, im gladsze ciasto na muffiny tym ciezszy sam muffin)

Do formy (mam silikonowa) nalozyc po niepelnej lyzce ciasta, na to nadzienie i kolejna lyzka ciasta

Proporcje sa na 12 muffinkow, ale ostroznie, bo ciasta jest na styk (nakladlam za duzo na dno i zabraklo mi na przykrycie nadzienia dla 3 muffinkow)

Wlozyc do rozgrzanego piekarnika na 15 minut

Cudo.

(przepis pochodzi z: "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson")

środa, 21 września 2011

Chleb tostowy




Zwykly, najzwyklejszy bialy chleb. Robimy go prawie codziennie.

- 300 ml wody
- 1 lyzka mleka w proszku
- 2 lyzki rozpuszczonego masla
- 500g maki chlebowej
- 1,5 lyzeczki suchych drozdzy
- 1 lyzeczka soli
- 1,5 lyzeczki cukru


I to wszystko - bez dodatkow, polepszaczy, spulchniaczy itd. Mozna pokroic i zamrozic, a potem odswiezac w tosterze.

poniedziałek, 19 września 2011

hot whiskey



Jesli kiedykolwiek poczujecie, ze zaczyna Was "brac" jakiekolwiek chorobsko, szybciutko - zaraz przy pierwszych objawach - zaserwujcie sobie grzana whisky - to naprawde pomaga. Warunek - to nie drink do saczenia przez caly wieczor, tylko lekarstwo, ktore nalezy wypic - gorace - przed snem i natychmiast pojsc do lozka.

Saczyc, rekreacyjnie, w zimowe wieczory rowniez mozna, a wrecz nalezy

- whisky (ile kto moze, ja biore ok 1/3 szklanki)
- wrzatek
- miod
- gozdziki
- szczypta cynamonu
- sok z polowy cytryny

Do whisky dolewamy wrzatku, wrzucamy gozdziki, szczypte cynamonu, rozpuszczamy lyzeczke miodu i dodajemy sok z polowy cytryny.

Ja zazwyczaj wkladam jeszcze na kilkadziesiat sekund do mikrofali, zeby bylo naprawde gorace.

Daje mocnego kopa, ale po porzadnej whisky kaca byc nie powinno

Slainte

sobota, 17 września 2011

Chleb czekoladowy z chili



To bardzo zaskakujacy w smaku chleb. Kto probowal ciemnej czekolady z chili ten moze miec pewne pojecie, ale i tak pierwszy kes tego wypieku go zaskoczy. Gorzka czekolada (ktorej nie jestem fanka, zeby nie bylo!) nadaje mu wyrafinowania, a posmak chili znakomicie owa gorycz przelamuje. Super smakowal posmarowany niesolonym maslem i syropem klonowym

no i nie da sie sie pochlonac pol bochenka na raz :)

Skladniki:

250 ml wody
3 lyzki oleju slonecznikowego
1,5 lyzeczki soli
1,5 lyzeczki pokruszonych platkow chili (1 lyzeczka spokojnie wystarczy)
0,5 lyzeczki cynamonu
75g tartej ciemnej czekolady (w przepisie bylo 85% kakao, ale moim zdaniem wyszlo ciut a gorzkie)
1 lyzka ciemnego kakao
350g maki chlebowej
50g maki kukurydzianej
2 lyzki melasy
1 lyzeczka drozdzy.

Wsypac do maszyny w kolejnosci najpierw mokre, potem suche i nastawic program podstawowy.

Zaskakujacy chleb, naprawde

(przepis pochodzi z ksiazki : 200 bread recipes Joanne Farrow)