niedziela, 16 stycznia 2011

Pulpeciki z indyka

Zainspirowana swojego czasu przez Mala, w trakcie naszego z Julka pobytu w de. wypracowalam w koncu przepis na idealne pulpeciki z indyka, ktore twinsowny po prostu pozeraja.

Skladniki:

- pol kg mielonego miesa z indyka
- marchewka
- jajko
- bulka tarta (1 lyzka)
- swieza pietruszka
- cebula
- sol, pieprz do smaku
- kasza gryczana (opcjonalnie)
- maslo

Cebule i marchewke scieram na tarce i podsmazam na lyzce masla, az marchewka nabierze pieknego, glebokiego, pomaranczowego koloru.

Pietruszke siekam bardzo drobno

Nastepnie mieszam mieso z warzywami i pietruszka, dodaje lyzke tartej bulki oraz jajko (dzis dorzucilam jeszcze resztke kaszy gryczanej z obiadu) i formuje zgrabne klopsiki (z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk)

ukladam je na blasze i wrzucam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok godzine (az sie pieknie zrumienia)

potem usiluje ich nie zezrec, bo to zapas dla dzieci na caly tydzien.
sa boskie :-)

2 komentarze:

  1. nie bylo w sklepie miesa z indyka; zrobilam z miesa wolowego; i jakos nie przeczytalam przepisu dobrze i sie rozpedzilam i zaczelam smazyc mieso z marchewa + cebula + pietruszka.. juz mialam do kosza wyrzucac i w placz jaka ze mnie kucharka ale postanowilam zrobic test na moim 19 miesiecznym terroryscie i.. no zajadl sie choc wersja daaaleka od oryginalu.. :-) za tydzien 2ga proba w wersji SM :-) dzieki wielkie za strone z przepisami :-) moze nam sie uda wyjsc na dobre ze sloikow :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.