niedziela, 30 stycznia 2011
Cheesy chilli
Kolejny (troche zmodyfikowany) przepis z "Kuchni" Nigelli
Skladniki:
- 1 kielbasa zwyczajna (nigella uzyla kielbasy chorizo)
- cebula + 2 zabki czosnku
- pol kg mielonego
- pol lyzeczki kakao
- 1 lyzeczka oregano
- 1 lyzka przecieru pomidorowego
- pomidory w puszce
- 125 ml wody
- 2 lyzeczki sosu worcestershire
- puszka czerwonej fasoli
- 250g mozarelli
- 1 lyzka brazowego cukru
- odrobina chili w proszku
- sol i pieprz do smaku
- tortille
- sos salsa
- ser tarty
- jogurt naturalny "greek style"
Przygotowanie:
Kielbase kroje w kostke i podsmazam na patelni z czosnkiem i cebula. Gdy sie zrumienia dodaje mieso i mieszajac gotuje az przestanie byc surowe.
Dodaje kaako, oregano, przecier pomidorowy i zalewam pomidorami w puszce. Puszke przeplukuje 125 ml wody i dodaje do patelni. Dodaje sos worcestershire, fasole, brazowy cukier i chilli (ilosc zalezy od indywidualnych upodoban).
Gotuje na najmniejszym "ogniu" przez ok 20 min, na koniec dodaje porwana w kawalki mozarelle i czekam az sie rozpusci.
Calosci pozwalam przestygnac, nastepnie zawijam w tortille (przed zawinieciem klade na miesie odrobine bardzo gestego jogurtu naturalnego), tortille smaruje sosem salsa, posypuje startym serem i zapiekam w piekarniku przez ok 20 min (w 200 stopniach)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.