niedziela, 30 stycznia 2011
Pomidorowa z mascarpone
Pomidorowa ugotowalam z tego, co aktualnie bylo w lodowce
Skladniki:
- seler
- marchewka
- cebula i 2 zabki czosnku
- pomidory w puszce (2 puszki)
- ser mascarpone (ok 150g)
- lyzka przecieru pomidorowego
- bazylia
- wywar (mniej lub wiecej, w zaleznosci od tego jak gesta chcemy otrzymac zupe)
Marchewke, seler, cebule i czosnek wrzucam na patelnie, sole, pieprze i gotuje, az zmiekna. Dorzucam lyzke przecieru, a nastepnie przekladam do garnka, dodaje pomidory z puszki, bazylie i wywar i gotuje ok 20 minut. Calosc miksuje, dodaje ok 6 lyzek serka mascarpone i doprawiam sola/ pieprzem do smaku.
Bardzo smaczna wariacja tej zupy jest taka:
na oliwie podsmazam cebule z czosnkiem, dorzucam dwie pokrojone w plasterki marchewki i 140g soczewicy. Odrobine sole, dorzucam zmielony kminek, cynamon i lyzke brazowego cukru. Zalewam pomidorami z puszki (2) i doprawiam sosem worcesteshire.
Gotuje az marchewki zmiekna, a nastepnie miksuje
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
robisz piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńpzdr
Ania