niedziela, 17 kwietnia 2011
Lily's scones
Nigella' w "How to be a domestic godesss" napisala, ze to najlepsze scone'sy jakie w zyciu jadla. Zgadza sie. Sa lekkie jak chmurki i chrupiace na wierzchu. Z naturalnym greckim jogurtem i dzemem truskawkowym sa idealne na niedzielne sniadanie.
Nie wiem czy przepis ten nada sie dla czytelnikow w polsce, bo jednym z (kluczowych!) skladnikow jest tzw cream of tartar generalnie wyczytalam, ze to poprzednik proszku do pieczenia i sody wlasnie, dzieki ktoremu wypieki pieknie wyrastaja - jesli ktos wyszpera w sieci polski substytut to koniecznie prosze dac znac.
O, i robi sie je chwile. Wstalam o 7:50, z piekarnika wyciagnelam je o 8:20
Skladniki:
* 500g maki
* lyzeczka soli
* dwie lyzeczki sody oczyszczonej
* 4,5 lyzeczki cream of tartar
* 75g zimnego masla
* 300ml mleka
Piekarnik nagrzac do 220 stopni. Make, sol, sode i cream of tartar przesiac do miski, dorzucic maslo i wymieszac, az maslo polaczy sie z suchymi skladnikami. Dolac mleko, KROTKO wyrobic ciasto (moga zostac grudki), nastepnie rozwalkowac na wysokosc ok 3 cm i powycinac szklanka scons'y (rownie dobrze mozna poodrywac kawalki ciasta i w rekach uformowac je w buleczki)
Ulozyc je na blasze, posmarowac roztrzepanym jajkiem i wrzucic do piekarnika na doslownie 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
http://www.evergreen.pl/winny-kamien-500g-bio-p-863.html ;)
OdpowiedzUsuńzgadza sie, dziekuje :-)
OdpowiedzUsuńIle buleczek wyszlo Ci z calego przepisu, jesli mozna zapytac? Pozdrawiam, Emilia
OdpowiedzUsuńzalezy jak duze ukulasz, ale ok 10 -12 :-)
OdpowiedzUsuń