Czyli jak uczcic Dzien Swietego Patryka
Skladniki:
• 1 kg wolowiny
• 3-4 cebule + kilka zabkow czosnku
• 0,5kg marchewek
• 150g pieczarek
• 1 papryka
• szklanka guinessa (ekstra stout)
• 2 lyzki koncentratu pomidorowego
• 1 lyzka brazowego cukru
• mielony kminek, ziele angielskie, pieprz, cukier
• lyzka sosu worcerstershire
• 2 lyzki maki
Wykonanie:
Pokrojona w kostki wolowine posypuje maka, sola i pieprzem i wrzucam na silnie rozgrzany tluszcz (na patelni). Smaze, az mieso bedzie brazowe ze wszystkich stron. Dorzucam cebule i czosnek i wszystko dusze ok 5 minut. Nastepnie dokladam 2 lyzki koncentratu, brazowy cukier, kminek oraz sos wocerstershire dokladnie mieszam, zalewam odrobina piwa (aby zeskrobac to, co przywarlo do patelni), a nastepnie calosc przekladam do garnka z grubym dnem, gdzie zalewam calosc reszta piwa i czekam az sie zagotuje.
W miedzyczasie kroje marchewki i pieczarki na plasterki, papryke kroje w kostke i wszystko podsmazam na oliwie. Gdy warzywa sie zrumienia (pieczarki odparuja) wrzucam je do garnka z miesem i calosc wstawiam na co najmniej 2-2,5 godziny do piekarnika (150 stopni), wyciagajac i mieszajac co ok pol godziny.
Podawac z kasza gryczana lub z swiezutka bagietka
smacznego :-)
Cześć,
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że masz przycisk Listonic, jednak aby działał poprawnie musisz wypunktować przepis za pomocą ikony w edytorze. W razie czego zerknij na filmik: http://listonic.com/przyciski/widget_na_blogger