czwartek, 12 kwietnia 2012

Domowy pomidorowy chutney

Chutney to sos - gesty, z kawalkami warzyw lub owocow, najczesciej slodko - kwasny, swietnie komponujacy sie z krakersami, ale rowniez wedlinami lub pieczonym miesem.

Naszlo mnie ostatnio na wersje pomidorowa. Zeby byla slodka, ale nie przeslodzona. I ostra. Oraz aromatyczna. Przeszukalam pobieznie okoliczne sklepy, ale nic nie rzucilo mnie na kolana. Wyprobowalam zatem przepis z bbcgoodfood i dostalam dokladnie to, czego szukalam.

Skladniki

- 1kg pomidorow
- pol kg czerwonej cebuli
- 4 zabki czosnku
- kawalek imbiru (ok 4 cm)
- 190g cukru
- 150ml czerwonego octu winnego (red wine vinegar)
- pol papryczki chilli (mozna wiecej)
- papryka w proszku (pol lyzeczki)
- pieprz czosnkowy i sol do smaku

Wszystkie skladniki nalezy wrzucic do food procesora i zmiksowac (moga pozostac grudki). Nastepnie przerzucic do garnka i gotowac na minimalnym ogniu przez godzine, mieszajac od czasu do czasu. Po godzinie zwiekszamy moc palnika tak by potrawa zaczela sie mocno gotowac i stoimy cierpliwie przy garnku, caly czas mieszajac, az nasz chutney osiagnie gesta i klejaca konsystencje.

Czekamy az ostygnie i przekladamy do sloika, gdzie moze (w lodowce) stac do 6 tygodni.

Niecierpliwym odradzam probowanie w trakcie, bo wszystko co wyczujecie to ocet. Zapewniam, ze po zakonczeniu procesu gotowania jest on prawie niewyczuwalny, wyczuwalne za to robia sie wszystkie inne skladniki.

To moja pierwsza proba z chutney, ale juz wiem ze na niej nie poprzestane :)

Jesli ktos chce moze zmniejszyc/ zwiekszyc ilosc cukru/ octu ewentualnie dodac do skladnikow garsc rodzynek i/ lub jablko

1 komentarz:

  1. Po przeczytaniu MBL ( wersja ksiazkowa ) trafilam tutaj i zrobilam dzis chutney ! i powiem jedno jest...REWELACJA !!! yummy .
    Pozdrawiam Agnieszka Poznan

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.