sobota, 2 kwietnia 2011

pizza




* 300g maki
* 1,5 lyzeczki drozdzy
* 200 ml wody
* lyzeczka soli
* lyzeczka cukru
* 2 lyzki oliwy z oliwek

Poniewaz jestem leniwa, to ciasto wyrabia mi breadmaker. Gdy jest zrobione wyciagam, smaruje przecierem pomidorowym, klade wybrane dodatki i wsadzam do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach dodaje mozarelle, po kolejnych 10 mozna jesc.

2 komentarze:

  1. Rozumiem, że drożdże suche, a ciasto nie musi odstać, żeby wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, drozdze suche, a ciasto drozdzowe zawsze musi wyrosnac. Program "ciasto" w maszynie do chleba obejmuje caly proces od mieszania poprzez wyrabianie do wyrastania. Wyjmuje sie produkt gotowy do wlozenia do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.