sobota, 17 września 2011

Chleb czekoladowy z chili



To bardzo zaskakujacy w smaku chleb. Kto probowal ciemnej czekolady z chili ten moze miec pewne pojecie, ale i tak pierwszy kes tego wypieku go zaskoczy. Gorzka czekolada (ktorej nie jestem fanka, zeby nie bylo!) nadaje mu wyrafinowania, a posmak chili znakomicie owa gorycz przelamuje. Super smakowal posmarowany niesolonym maslem i syropem klonowym

no i nie da sie sie pochlonac pol bochenka na raz :)

Skladniki:

250 ml wody
3 lyzki oleju slonecznikowego
1,5 lyzeczki soli
1,5 lyzeczki pokruszonych platkow chili (1 lyzeczka spokojnie wystarczy)
0,5 lyzeczki cynamonu
75g tartej ciemnej czekolady (w przepisie bylo 85% kakao, ale moim zdaniem wyszlo ciut a gorzkie)
1 lyzka ciemnego kakao
350g maki chlebowej
50g maki kukurydzianej
2 lyzki melasy
1 lyzeczka drozdzy.

Wsypac do maszyny w kolejnosci najpierw mokre, potem suche i nastawic program podstawowy.

Zaskakujacy chleb, naprawde

(przepis pochodzi z ksiazki : 200 bread recipes Joanne Farrow)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.