sobota, 5 listopada 2011
Pulla bread
Skladniki:
- 2 opakowania drozdzy 7g
- 250 ml mleka
- pol lyzeczki soli
- 100g cukru
- 1 lyzeczka sproszkowanego kardamonu
- 2 jajka
- 700g maki chlebowej
- 100g miekkiego masla
- 50g rodzynkow
- 30g platkow migdalowych
Wszystkie skladniki oprocz migdalow wkladam do maszyny (najpierw mokre, potem suche) i nastawiam program ciasto. Po jego zakonczeniu ciasto wyciagam i wgniatam w nie rodzynki. Calosc dziele na 3 kawalki i z kazdego kawalka roluje pasek dlugosci ok 50cm. Nastepnie zaplatam z paskow warkocz i uskladam w formie do wyrosniecia (min 30 min). Smaruje jajkiem i posypuje migdalami. PIeke w 200 stopniach przez ok 25-30 minut
PS, ostroznie z kardamonem, bo to intensywna przyprawa i nie kazdemu moze smakowac. Nam nie przypadl do gustu i w najstepnej chalce zastapimy go cynamonem
Przepis pochodzi z "Nordic Bakery Cookbook" Missa Mink
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.