sobota, 5 listopada 2011
Nalewka bozonarodzeniowa
Skladniki:
- 10 dkg fig suszonych
- 10 dkg daktyli
- 10 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg suszonych moreli
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg obranych orzechów włoskich
- 1 pomarańcza
- cynamon, goździki
- 25 dkg cukru (dalam polowe)
- 1/4 l alkoholu 50% (wzielam zwykle pol litra, bo na wyspie nic innego nie ma)
Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku i zalać alkoholem, w ktorym uprzednio rozpusczony zostal cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.
Przepis na podstawie strony www.cincin.cc
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale, że co z tą nalewką, ona do picia z procentami jest??
OdpowiedzUsuńbo wygląda jak pewne preparaty w gabinecie przyrodniczym na lekcjach przyrody w podstawówce ;-)))))))) no napisz po co ci ona proszę))
OdpowiedzUsuńprosz :)
OdpowiedzUsuńeeeeeeeeeeee no to mi się już podoba )))) i może zrobię na święta, dziękuję.
OdpowiedzUsuń