sobota, 5 listopada 2011

Nalewka bozonarodzeniowa



Skladniki:

- 10 dkg fig suszonych
- 10 dkg daktyli
- 10 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg suszonych moreli
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg obranych orzechów włoskich
- 1 pomarańcza
- cynamon, goździki
- 25 dkg cukru (dalam polowe)
- 1/4 l alkoholu 50% (wzielam zwykle pol litra, bo na wyspie nic innego nie ma)

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku i zalać alkoholem, w ktorym uprzednio rozpusczony zostal cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Przepis na podstawie strony www.cincin.cc

4 komentarze:

  1. ale, że co z tą nalewką, ona do picia z procentami jest??

    OdpowiedzUsuń
  2. bo wygląda jak pewne preparaty w gabinecie przyrodniczym na lekcjach przyrody w podstawówce ;-)))))))) no napisz po co ci ona proszę))

    OdpowiedzUsuń
  3. eeeeeeeeeeee no to mi się już podoba )))) i może zrobię na święta, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.