niedziela, 9 października 2011
Cynamonowe muffiny z jablkami i migdalami
Za pierwszym razem zrobilam te muffiny na tzw "odpieprz". Szybko wymieszalam i upieklam, pominawszy - jak sie okazalo - prawie najwazniejszy skladnik czyli migdaly.
Gdy sie okazalo jak sa dobre zrobilam kolejna porcje, tym razem scisle trzymajac sie przepisu
Skladniki:
- 2 male lub jedno duze jablko (bramley apples)
- 250g maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki cynamonu
- 125g brazowego cukru
- 125ml plynnego miodu
- 60ml plynnego jogurtu naturalnego
- 125ml oleju slonecznikowego
- 2 jajka
- 75g migdalow + garsc platkow migdalowych do posypania
Wykonanie:
1) Obrac jablka i pokroic w drobna kostke. Wrzucic do miseczki i wymieszac z 1-2 lyzkami cukru i lyzeczka cynamonu
2) Posiekac migdaly na kawalki
3) Make i proszek do pieczenia wymieszac w duzej misce, dorzucic posiekane migdaly
4) W osobnym naczyniu zmiksowac reszte cukru, miod, jogurt, olej i jajka
5) Mokre skladniki polaczyc z suchymi, dodac jablka
Nalozyc masy muffinkowej do foremek, posypac platkami migdalow i odrobina brazowego cukru. Wlozyc do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 20 min.
Przepis pochodzi z "Kitchen" Nigelli
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A czy sadzisz Sistermoon, ze muffinki wyjda w formie ciasta jesli z braku lepszych utensyliow uzyje malej, aluminiowej foremki oraz mini, pseudo "piekarnika"? Straszny narobilas mi smak i jestem zdesperowana ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Josie
Wydaje mi sie, ze nie powinno byc problemu! Sama musze tez sprobowac upiec w formie te piernikowe z jablkiem.
OdpowiedzUsuńDaj znac jak wyjdzie :)
ps. ostatnio pytalas o przepis na nalewke...a interesuje Cie nalewka na whiskey, smietance i czekoladzie? :) Jest genialna, jak deser.
OdpowiedzUsuńJosie
ooo, dopiero zobaczylam Twoja odpowiedz, merci. Jutro wyprobuje. I wyjdzie pewnie z 5 foremek pod rzad, biorac pod uwage rozmiary mojego "piekarniczka". Oby ie tylko nie mscil... ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo smaczne, ale nie powalilo mnie z nog, lekki zakalec mowiac prawde, ale to na pewno wina piekarnika.
OdpowiedzUsuńZ braku Twojej odpowiedzi podaje przepis na likier irish cream anyway ;)
- 500 ml kremowki 30%
- 3 puszki mleka skondensowanego slodoznego
- 3 lyzki kawy rozpuszczalnej
- 3 kostki czekolady
- 3 szkl. whiskey (moze byc taka z Lidla, szkoda brac te najlepszej jakosci)
Podgrzewamy lekko smietane i dodajemy do niej wczesniej rozpuszczona czekolade i kawe. Nastepnie wrzucamy reszte skaldnikow i miksujemy.
Wszystko!
Likier wychodzi b. gesty i bardzo slodki, ale jest przepyszny.
Pozdrawiam,
Josie
Josie, caly dzien nie mialam czasu zajrzec, OCZYWISCIE ze chciala przepis!!!! dziekuje, bede probowac
OdpowiedzUsuńA ciasto byc moze jednak rzeczywiscie musi byc pieczone w foremkach mufinkowych bo inaczej jednak jest za ciezkie?
pozdr
k
Muffiny są boskie!!! Pyszne, mniammm Wielkie dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńLuka