niedziela, 9 października 2011

Cynamonowe muffiny z jablkami i migdalami



Za pierwszym razem zrobilam te muffiny na tzw "odpieprz". Szybko wymieszalam i upieklam, pominawszy - jak sie okazalo - prawie najwazniejszy skladnik czyli migdaly.

Gdy sie okazalo jak sa dobre zrobilam kolejna porcje, tym razem scisle trzymajac sie przepisu

Skladniki:

- 2 male lub jedno duze jablko (bramley apples)
- 250g maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki cynamonu
- 125g brazowego cukru
- 125ml plynnego miodu
- 60ml plynnego jogurtu naturalnego
- 125ml oleju slonecznikowego
- 2 jajka
- 75g migdalow + garsc platkow migdalowych do posypania

Wykonanie:

1) Obrac jablka i pokroic w drobna kostke. Wrzucic do miseczki i wymieszac z 1-2 lyzkami cukru i lyzeczka cynamonu

2) Posiekac migdaly na kawalki

3) Make i proszek do pieczenia wymieszac w duzej misce, dorzucic posiekane migdaly

4) W osobnym naczyniu zmiksowac reszte cukru, miod, jogurt, olej i jajka

5) Mokre skladniki polaczyc z suchymi, dodac jablka

Nalozyc masy muffinkowej do foremek, posypac platkami migdalow i odrobina brazowego cukru. Wlozyc do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 20 min.

Przepis pochodzi z "Kitchen" Nigelli

7 komentarzy:

  1. A czy sadzisz Sistermoon, ze muffinki wyjda w formie ciasta jesli z braku lepszych utensyliow uzyje malej, aluminiowej foremki oraz mini, pseudo "piekarnika"? Straszny narobilas mi smak i jestem zdesperowana ;)

    Pozdrawiam,
    Josie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi sie, ze nie powinno byc problemu! Sama musze tez sprobowac upiec w formie te piernikowe z jablkiem.

    Daj znac jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ps. ostatnio pytalas o przepis na nalewke...a interesuje Cie nalewka na whiskey, smietance i czekoladzie? :) Jest genialna, jak deser.

    Josie

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, dopiero zobaczylam Twoja odpowiedz, merci. Jutro wyprobuje. I wyjdzie pewnie z 5 foremek pod rzad, biorac pod uwage rozmiary mojego "piekarniczka". Oby ie tylko nie mscil... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszlo smaczne, ale nie powalilo mnie z nog, lekki zakalec mowiac prawde, ale to na pewno wina piekarnika.

    Z braku Twojej odpowiedzi podaje przepis na likier irish cream anyway ;)

    - 500 ml kremowki 30%
    - 3 puszki mleka skondensowanego slodoznego
    - 3 lyzki kawy rozpuszczalnej
    - 3 kostki czekolady
    - 3 szkl. whiskey (moze byc taka z Lidla, szkoda brac te najlepszej jakosci)

    Podgrzewamy lekko smietane i dodajemy do niej wczesniej rozpuszczona czekolade i kawe. Nastepnie wrzucamy reszte skaldnikow i miksujemy.

    Wszystko!

    Likier wychodzi b. gesty i bardzo slodki, ale jest przepyszny.

    Pozdrawiam,
    Josie

    OdpowiedzUsuń
  6. Josie, caly dzien nie mialam czasu zajrzec, OCZYWISCIE ze chciala przepis!!!! dziekuje, bede probowac

    A ciasto byc moze jednak rzeczywiscie musi byc pieczone w foremkach mufinkowych bo inaczej jednak jest za ciezkie?

    pozdr
    k

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffiny są boskie!!! Pyszne, mniammm Wielkie dzięki za przepis
    Luka

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.