sobota, 5 listopada 2011

Soda bread



Skladniki:

- 1/2 szklanki brazowego cukru
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masla
- 1 szklanka platkow owsianych
- 1 szklanka maki zytniej
- 2 szklanki maki pelnoziarnistej
- 2 szklanki zwyklej maki
- 1 lyzeczka soli
- 4 lyzeczki sody
- 2,5 szklanki maslanki (mozna zastapic mlekiem zmieszanym z 2,5 lyzeczkami soku z cytryny lub winegaru)

PS Bochenek na zdjeciu zostal zrobiony z polowy proporcji

Wszystkie skladniki wkladam do maszyny (mokre, suche) i nastawiam program ciasto (lub program do wypiekow z soda)

Przepis pochodzi z "The great scandinavian baking book" Beatrice Ojakangas

Nalewka bozonarodzeniowa



Skladniki:

- 10 dkg fig suszonych
- 10 dkg daktyli
- 10 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg suszonych moreli
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg obranych orzechów włoskich
- 1 pomarańcza
- cynamon, goździki
- 25 dkg cukru (dalam polowe)
- 1/4 l alkoholu 50% (wzielam zwykle pol litra, bo na wyspie nic innego nie ma)

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku i zalać alkoholem, w ktorym uprzednio rozpusczony zostal cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Przepis na podstawie strony www.cincin.cc

Ciasteczka owsiane




Przepis stad, polecam

Pulla bread



Skladniki:

- 2 opakowania drozdzy 7g
- 250 ml mleka
- pol lyzeczki soli
- 100g cukru
- 1 lyzeczka sproszkowanego kardamonu
- 2 jajka
- 700g maki chlebowej
- 100g miekkiego masla
- 50g rodzynkow
- 30g platkow migdalowych

Wszystkie skladniki oprocz migdalow wkladam do maszyny (najpierw mokre, potem suche) i nastawiam program ciasto. Po jego zakonczeniu ciasto wyciagam i wgniatam w nie rodzynki. Calosc dziele na 3 kawalki i z kazdego kawalka roluje pasek dlugosci ok 50cm. Nastepnie zaplatam z paskow warkocz i uskladam w formie do wyrosniecia (min 30 min). Smaruje jajkiem i posypuje migdalami. PIeke w 200 stopniach przez ok 25-30 minut


PS, ostroznie z kardamonem, bo to intensywna przyprawa i nie kazdemu moze smakowac. Nam nie przypadl do gustu i w najstepnej chalce zastapimy go cynamonem

Przepis pochodzi z "Nordic Bakery Cookbook" Missa Mink